Achteraf kijk je een koe in zijn hol

Mijn vorige blog staat er al weer een tijdje en eerlijk gezegd is het meer pagina vulling dan dat ik er iets mee wil zeggen. Toen ik een nieuwe wilde gaan schrijven trof ik een concept aan dat ik een tijdje terug geschreven heb op een moment dat ik duidelijk meer inspiratie had. Het gaat over wat puzzel stukjes die in mijn hoofd in de loop van de dag op zijn plek vallen. Wat platter gezegd: “achteraf kijk je een koe in zijn hol”.

Portrait of Socrates. Marble, Roman artwork (1...

De puzzelstukjes:

  • Gesprekje in de parkeergarage met manager over een gestopt project, quote (zeer vrij vertaald…): “mijn conclusie is dat we iemand missen die alles begrijpt”.
  • Gesprekje gisteravond met docent van Rotterdam business school: quote: “hoe meer je weet, hoe meer je beseft wat je niet weet” (naar Popper en die had het ook niet van een vreemde: Socrates zei al: “alles wat ik weet is dat ik niets weet”.
  • Gesprekje met andere docent: quote: “stop met zoeken naar verklaringen, beschijf wat je waarneemt en wat dat voor jou betekent en bedenk dan hoe je daarmee verder kunt”.
  • Review met collega van een notitie: Vraag is hoe we kunnen vertellen dat de huidige opzet van dit systeem tekortschiet zonder te stranden op de weerstand van de bedenkers.
  • Stuurgroep van een project gisteren met afdronk: Quote van de voorzitter: “Ik word nu heel erg kwaad”.
  • Herinnering aan statistiek examen van meer dan 25 jaar geleden: Hoe ik het examen haalde door het wachtwoord te onthouden dat de beheerder intoetste toen ik het mijne vergeten was (“alwetende”) zodat ik alle vragen kon oefenen.
  • Gedachten die opkomen als je in landelijk gebied voor je vakantie naar huis fietst: Quote: “achteraf kijk je een koe in zijn hol”.

De puzzel die ik maak met deze stukjes:

  • Laten we niet zoeken naar iemand die alles weet maar naar iemand die genoeg weet om te beseffen wat ie NIET weet en bovendien in staat is iemand te vinden en te betrekken die dat wel weet.
  • Laten we een cultuur stimuleren waarin het niet erg is om fouten te maken en juist goed is om die toe te geven maar waarin het wel erg is om door te gaan op het foute pad terwijl je allang weet dat dit niet verstandig is.
  • Laten we deze twee principes niet alleen toepassen op meer uitvoerende personen zoals architecten, ontwikkelaars, designers, projectleiders etc. maar ook op stuurgroepleden en andere managers.

Concreet voor een gestopt project: Goed dat de stuurgroep de boel stillegt en audit laat uitvoeren (wij weten het ook niet meer…), slecht dat het programma/project aan moddert zonder zich voldoende de vraag te stellen nog op het goede pad te zijn.

Enhanced by Zemanta

Lenard Kaptein Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *